Olier

Her er en oversigt over vores artikler om olier:

  Æteriske olier kaldes også vegetabilske eller essentielle olier

   

  Fakta om æteriske olier

  Definition: Æteriske olier kaldes også essentielle olier, men er egentlig ikke deciderede olier; der er nærmere tale om udtræk af planter, der kan være blandet op med olier. De fleste af planteudtrækkene indeholder i sig ingen fedtstoffer. Det er noget nær umuligt at opdrive en endegyldig definition på hvad æteriske olier er, men to gode bud inkluderer: “højt koncentrerede bestanddele, der besidder potentielle medicinske og kosmetiske kvaliteter” (Valerie Gennari Cooksley) og “jeg betragter essentielle olier for at være plantens livskraft eller sjæl” (Stephanie Tourles).

  Anvendelse: Man kan bruger normalt æteriske olier på tre måder; massage, indhalering og indtagelse. Olierne bruges dog også i industrien og tilsættes ofte i plejeprodukter, fødevarer o.lign. for deres egenskaber såvel som smage og dufte. De to primære formål med anvendelsen af olier er at forbedre vores udseende og øge vores velvære.

  Egenskaber: De fleste olier har en hæmmende effekt på bakterier, virus og svampe. Disse egenskaber er de vigtigste årsager til, at man har brugt dem helbredsmæssige formål i flere tusinde år. Egenskaber har også været medvirkende til at gøre olierne populære i kommercielle plejeprodukter.

  Virkning: Det er bevist i adskillige videnskabelige undersøgelser, at æteriske olier har en afslappende effekt på kroppen, når de inhaleres. Dette er et af de grundliggende koncepter i aromaterapi. Der findes også et enkelt studie, der har vist, at inhalering af oliedampe kan stimulere hjerneaktiviteten hos mennesker og at dette bl.a. kan forbedre bestemte dele af hukommelsen under visse omstændigheder. De æteriske olier har imidlertid et utal af andre dokumenterede virkninger; dem kan du læse mere om i de respektive artikler for de enkelte olier (se de forskellige links her på siden).

  Manglende forskning: Fordi planteolier ikke kan patenteres, bruger medicinalindustrien næsten ingen midler på at forske i olierne og deres egenskaber. Dette begrænser vores viden om oliernes virkelige effekter og potentiale, og gør det også svært at finde brugbare informationer om deres kvaliteter. Den viden man i dag har om olier stammer primært fra to kilder; utallige menneskers erfaringer med forskellige anvendelser af olierne gennem de sidste par tusinde år og nyere videnskabelige undersøgelser foretaget af forskere fra universiteter, virksomheder o.lign.

  Fremstilling af olierne: Det kræver enorme mængder plantematerialer at fremstille blot en smule olie. Hvor materiale der skal til for at fremstille en given mængde olie, afhænger af plantetypen, men noget af det mest krævende er rosenolie, hvor der kan bruges helt op til 2 tons rosenblade for at fremstille 1 kg (ca. 1 liter) færdig olie! Selvom størstedelen (ca. 70%) af verdens rosenolie produceres i Bulgarien, hvor prisniveauet generelt er lavt, er rosenolie alligevel meget dyrt pga. de høje produktionsomkostninger. Dette gør sig også gældende for mange olier og hvis man vil have en økologisk olie af høj kvalitet, bliver man nødt til at betale prisen.

  Sikkerhed: Når du køber en æterisk olie, bør du altid læse vejledningen på emballagen inden brug. Husk på at nogle olier er egnede til indtag, mens andre ikke er. Herudover skal man være opmærksom, at langt fra alle olier er egnede til direkte påførsel på huden; meget ofte skal de optyndes med en basisolie. Man skal også være opmærksom på, at mange olier er fototoksiske og derfor kan medføre skader på huden, hvis man påfører dem og derefter opholder sig i direkte sollys. Herudover skal man huske på, at alle menneskers hud kan reagere individuelt på forskellige olietyper – derfor anbefales det altid, at man starter med at prøve nye olier på et mindre hudområde, inden man smører den ud på større områder. Endeligt bør det nævnes, at gravide og ammende mødre samt børn, bør være forsigtige med brug af essentielle olier.

  Leave a Comment

  en_USEnglish