Kakaosmør

Vi anbefaler denne kakaosmør:

De fleste mennesker har hørt om ’kakaosmør’ uden egentlig rigtigt at vide, hvad det er.

Den mest normale umiddelbare association er chokolade. Hernæst er der mange, der tænker hudpleje. Og folk er ikke helt galt på den.

Kakaosmørrets specielle evne til at være fast ved stuetemperatur og smelte ved kropstemperatur, har nemlig gjort det meget anvendt i bl.a. chokolade og kosmetik.

Selve fremstillingen foregår ved, at man renser, rister og presser bønnerne, hvilket giver ren kakaosmør. De resterende dele af bønnerne videreforabejdes til kakaopulver.

 

Hvilken slags kakaosmør bør man købe?

Der findes et lille antal mærker og varianter af ren kakaosmør på det danske marked. Vi anbefaler dog, at man udelukkende køber økologisk kakaosmør – og af de økologiske varianter på det danske marked, anbefaler vi især Urtegaardens kakaosmør, der ses nedenfor:

Vi anbefaler Urtegaardens økologiske kakaosmør, fordi den er af høj kvalitet og samtidig har en forholdsvis lav pris (bemærk at der er 3 forskellige pakningsstørrelser ovenfor)

 

Kakaosmør og chokolade

Som nævnt i indledningen adskilles kakaosmør og kakaopulver ved presningen af kakaobønnerne, hvor smørret udvindes og pulveret fremstilles af de tilbageblevne rester af bønnerne. Kakaosmørret er med andre ord fedtdelen af kakaobønnerne, mens kakaopulveret fremstilles af den mere tørre restdel.

Man kan sige, at kakaosmør og kakaopulver skilles ved fødslen og genforenes ved f.eks. fremstilling af chokolade, hvor der også tilsættes mælk og sukker. Det besynderlige er, at man rent faktisk kan fremstille chokolade med alle de ingredienser, der allerede findes i kakaobønnerne – dvs. uden at tilsætte mælk, sukker o.lign. Det svarer lidt til, at man kunne lave æblekage ved udelukkende at bruge æbler, men alligevel vælge at tilsætte sukker, mel, æg osv.

Det meste af chokolades farve, smag, koffein og gavnlige indholdsstoffer stammer fra kakaopulver, hvorimod chokolades konsistens og masse primært stammer fra kakaosmør. I hvid chokolade tilsætter man udelukkende kakaosmør og intet kakaopulver.

Kakaosmør består især af fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur, men flydende ved kropstemperatur. Det er derfor, at chokolade bogstaveligt talt smelter i munden (og nogle gang i lommerne!). Kakaosmør er også modstandsdygtigt overfor oxidering, hvilket forhindrer chokoladen i at blive harsk og dermed forlænger dens holdbarhed.

 


Anbefalet kakaosmør kan købes her.







Kakaosmørrets effekt på helbreddet

Selvom kakaosmørret er den mindre fremtrædende del af chokoladen, er den langt fra inaktiv i kroppen. Kakaosmør er et af de mest stabile fedtstoffer i verden og kan (pga. sit indhold af antioxdianter) holde sig i op til 4 – 5 år. Fedtstofferne i kakaomsmør er primært palmitinsyre, stearinsyre og oliesyre.

  • Palmitinsyre: En mættet fedtsyre, der øger risikoen for hjertekarsygdomme
  • Stearinsyre: En mættet fedtsyre, som man mener, har en neutral effekt på helbredet (hvilket er usædvanligt for mættede fedtsyrer, der normalt anses for at være usunde)
  • Oliesyre: En enkeltumættet fedtsyre, der mindsker risikoen for hjertekarsygdomme

Generelt kan man sige, at de usunde fedtsyrer typisk er faste ved stuetemperatur og de sunde typisk er flydende. Dette gælder også fedtsyrerne i kakaosmør, idet palmitinsyre og stearinsyre begge er faste ved stuetemperatur, hvor oliesyre er flydende.

Fordelingen af de vigtigste usunde og sunde fedtsyrer i kakaosmør er nogenlunde sådan:

FedtsyreIndhold%FedtsyretypeSund/neutral/usund olietypeOlietype (sund, neutral, usund)
Oliesyre34,5%EnkeltumættetSund
Stearinsyre34,5%MættetNeutral
Palmitinsyre26,0%EnkeltumættetUsund
Linolsyre3,2%Flerumættet omega-6Usund *
Arakidonsyre1,0%Flerumættet omega-6Neutral **
Palmitoleinsyre0,3%EnkeltumættetSund
Andre fedtsyrer0,5%

* Linolsyre er ikke usund i sig selv, men vi får generelt for meget af den pga. vores høje indtag af majsolie og solsikkeolie (og produkter der indeholder disse olier).

** Arakidonsyre er ikke usund i sig selv, men den skal indtages i et korrekt forhold med omega-3, for at at være hensigtsmæssig i forhold til vores helbred (dette gør sig i et vist omfang også gældende for linolsyre).

I praksis betyder dette, at kakaosmør i sig selv ikke er specielt usundt for hjertet eller for kroppen som helhred. Det indeholder dog mange kalorier, hvilket – sammen med det mælk og sukker, der typisk er tilsat i chokolade – kan tilføre kroppen en uhensigtsmæssig stor mængde kalorier.

Brugen af kakaosmør er dog ikke forbeholdt chokolade eller fødevarer for den sags skyld. Det anvendes også i lægemidler (især stikpiller), hvor smørrets skift af konsistens ved hhv. stuetemperatur og kropstemperatur er meget praktisk. Kakaosmør er også en meget almindeligt ingrediens i kosmetik og cremer, hvor det især anvendes for sin evne til at forlænge produkternes holdbarhed og til en vis grad også for sin gavnlige effekt på huden.

 

Kakaosmørs virkning på huden

Elasticitet

Selvom den videnskabelige forskning i kakaosmørs effekt på huden er en smule sparsom, findes der en enkelt undersøgelser, der har kunne dokumentere, at kakaosmør kan forbedre hudens elasticitet ligeså effektivt som et kommercielt produkt.

I undersøgelsen nævnes også kakaosmørrets indhold af polyfenoler, som er antioxidanter, der bl.a. er vigtige for kroppens sundhed, fordi de angriber de frie radikaler. Selvom man ikke ved meget om polyfenolernes – eller antioxidanternes – eksakte virkning i kroppen, mener man, at de kan være med til at beskytte mod visse hjertekarsygdomme, kræft o.lign.

Strækmærker

Der er opstået en sejlivet myte om, at kakaosmør kan bruges til at forebygge strækmærker (især strækmærker ved gravidtet). Derfor er der også lavet flere undersøgelser af kakaosmørrets forebyggende effekt på strækmærker og konklusionen har i de fleste tilfælde været, at kakaosmør ikke kan bruges til at forebygge dem (se f.eks. disse undersøgelser fra hhv. 2008 og 2010).

 


Vi anbefaler Urtegaardens kakaosmør: