Neemolja (neem olja)

Vi rekommenderar denna neemolja

Neemolja som kommer från Neem (Azadirachta indica) ett träd som tillhör Zedrak familjen.

Neemolja används som hudkräm genom kallpressning av fruktkärnorna från Neemträdet. Neemolja används för andra ändamål också och kan utvinnas ur frukterna av kött, spannmål och frön.

Även neemolja har länge spelat en viktig roll i den ayurvediska medicinen. Det finns inga vetenskapliga bevis för att oljan kan användas för att behandla sjukdomar eller andra hälsoproblem.

I den här artikeln hittar du information om egenskaper Neemolja har och dess användningsområden. Läs också om hur olja produceras och vilka försiktighetsåtgärder du bör ta i kontakt med oljan.

 

Neemoljans egenskaper

Odokumenterade egenskaper

Det finns inga vetenskapliga bevis för att Neemolja kan användas för att behandla följande:

  • Akne
  • Fotsvamp
  • Mask i tarmarna
  • Mjäll

Genom sitt ursprung från den indiska subkontinenten har neemoljan länge haft en viktig roll i traditionella ayurvedisk medicinen. De vanligaste medicinska tillämpningar är:

  • Akne
  • Eksem
  • Feber
  • Malaria
  • Mot bakterier
  • Mot parasiter
  • Nässelfeber
  • Rosen
  • Spetälsk
  • Stelkramp
  • Tuberkulos
  • Ögoninflammation

De nya tillämpningarna inom den ayurvediska medicinen är:

  • Reumatiska sjukdomar
  • Hud åkommor
  • Inflammation
  • Insektsmedel

Observera att inget av ovanstående egenskaper är vetenskapligt bevisade.

Undersökta egenskaper med avsaknad dokumentation

  • Löss (hos människor): Eftersom Neemolja har traditionellt använts mot löss i vissa kulturer så finns nu flera studier om neemoljans effekt på olika typer av löss (särskilt huvudlöss). Undersökningsresultat är dock motsägelsefulla och Neemolja kvalificerar sig inte som ett huvudlössmedel med en bevisad effekt

Dokumenterade egenskaper

  • Insektsmedel: Även om du inte känner till alla egenskaper i oljan i förhållande till insekterna som bland annat innehåller vissa ämnen (särskilt stoffet azadirachtin) stör insektshormoner och hämmar deras förmåga att äta, växa och lägga ägg. Används därför Neemolja på vissa ställen som ett organiskt insektsmedel

OBS: Se avsnittet “Neemoljans användningsområde” för information om hur neemolja används mot insekter, kvalster, skalbaggar och liknande.






Fettsyraprofil

Nedan finns fettsyraprofilen för neemolja:

FettsyraFettsyretypmängdNormalt innehåll
PalmitinsyraEnkel omättat12 – 19 %16 %
PalmitoleinsyraEnkel omättatupp till 2 %0,1 %
StearinsyraMättat9-24 %20 %
OljesyraEnkel omättat25 – 54 %51 %
LinolsyraFler omättat omega-606 – 16 %12 %
AlfalinolensyraFleromättat omega-3upp till 1,0 %0,5 %
ArachinsyraMättatupp till 1,4 %1,4 %

 

Neemoljans användningsområde

Neemolja är i allmänhet endast lämplig för utomhusbruk. Av samma skäl används oljan inte inom matlagning.

Indien

Förutom dess medicinska användning (se “Neemolja egenskaper”) så används Neemolja speciellt i kosmetiska produkter som tvål, hårvårdsprodukter, lotioner osv. i den indiska kulturen.

Biologisk kontroll

I vissa länder använder man Neemolja som ett organiskt insektsmedel som påverkar insekterna på flera sätt. Även om du inte känner till alla aspekter av oljans effekt på insekter så vet vi att det hämmar deras förmåga att äta, växa och lägga ägg. Neemolja används främst för att skydda grödorna mot insekter.

Om du har några problem med växtätande insekter som t.ex. bladlöss, mjöllöss eller olika kvalster, skalbaggar, maskar, etc. kan man ofta bekämpa dessa genom att använda Neemolja. Observera dock att oljan är för tjock för direkt användning på växter och bör spädas med vatten och/eller (insekts) tvål.

 

Framställning av neemolja

Hur och var neemolja utvinns beror till stor del på vad oljan som utvinns skall användas för:

  • Neemolja som ska användas till hudapplicering utvinns oftast genom kallpressning av frön från Neemträdet
  • Neemolja som används i tvål eller industriella ändamål och kan utvinnas ur fruktkött, korn eller frön och utvinnas av andra än kallpressning metoder

Den erhållna oljan har en stark lukt som mest av allt liknar en kombination av vitlök och jordnötter. Oljan har en mycket tjock konsistens och en mörk färg som kan variera från gulaktig, rödaktig och brunaktig.

Eftersom ren Neemolja vid rumstemperatur är mycket kompakt och fast så kan hudvårdprodukter som innehåller neemolja normalt blandas med en annan olja (oftast olivolja). Detta gör att Neemoljan är mer flytande och användbar.

 

Försiktighetsåtgärder

Även Neemolja är lämpliga för utvärtes bruk anser en del människor fortfarande. Följande försiktighetsåtgärder gäller både externt och internt bruk men särskilt om det används vid intag:

  • Barn: Neem och Neemolja bör inte användas av barn. Särskilt spädbarn och småbarn som kan ha allvarliga biverkningar i kontakt med olja eller delar av trädet. Vid intag, kan biverkningar orsaka lever- och njurskador och i värsta fall vara dödlig för små barn
  • Gravida kvinnor: Neemolja (bark från Neemträdet) kan orsaka missfall och bör inte användas av gravida kvinnor. Ammande kvinnor rekommenderas inte att använda Neemolja
  • Autoimmuna sjukdomar: Det är okänt om Neemolja kan påverka immunsystemet och rekommenderas därför inte någon användning hos personer med autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, multipel skleros, systemisk lupus, osv.
  • Diabetes: Viss forskning tyder på att Neem olja kan sänka blodsockernivåer, vilket kan vara ett problem hos diabetiker. Om du är diabetiker och vill använda Neemolja så bör du hålla extra koll på din blodsockernivå
  • Interaktion: Även om du inte känner till Neemoljans effekt på den mänskliga kroppen så har man en misstanke om att det kan interagera med vissa mediciner. Dessa inkluderar: diabetes mediciner, immunosuppressiva läkemedel och litium.

 


Rekommenderade neemoljor kan köpas här.