Jojobaolja

Vi rekommenderar dessa jojobaoljor

Jojoba-plantan (Simmondsia chinensis) är en liten vintergrön buske som växer i Mexico och södra USA.

Jojoban bär frukter som innehåller frön. Omkring 50% av frönas vikt utgörs av vax – och det är just denna vax vi kallar jojobaolja.

Även om jojobaolja främst används inom hudvård, har läkarvetenskapen länge haft intresse för oljan.

Denna artikel kommer att berätta om jojobaoljans viktigaste egenskaper och användningsområden.

Rekommenderade jojobaoljor kan köpas här.

[adinserter block=”7″]
[adinserter name=”Block 5″]

 

Jojobaoljans egenskaper

Tanken bakom jojobaoljans välgörande egenskaper i förhållande till människan är att en planta som kan växa på en av jordens mest varma och torra platser (den mexikanska örnen), kan också ha en välgörande effekt på människans hud (vilket som bekant inte gillar värme eller torka). Men det är ett fåtal av jojobaoljans egenskaper i förhållande till huden som är vetenskapligt bevisade.

Odokumenterade egenskaper

Det finns ännu inga studier som visar att jojobaolja kan behandla eller på annat sätt hjälpa följande hälsomässiga problem:

  • Håravfall
  • Psoriasis
  • Solbränna
  • Narig hud

Undersökta egenskaper med avsaknad dokumentation

  • Acne: Det finns flera undersökningar av jojobaoljans effekt på oren hud och finnar (acne), men resultaten är tvetydiga och ibland motstridiga. Att jojobaolja länge har använts inom kosmetikaindustrin, kan stärka argumentet för att oljan möjligen har en hjälpande eller förebyggande effekt på acne
  • Håravfall: En del experter tror att hårsäckar som inte är tillstoppade har större sannolikhet för att producera nya hårstrån än tillstoppade – och att jojobaolja därför möjligen kan hjälpa skallighet. Även om det har forskats en del inom dessa teorier, finns det fortfarande inga tydliga bevis på att varken jojoba eller jojobaolja kan användas mot skallighet
  • Sårläkning: Även om det forskningsmässiga grundlaget är tunt, kan jojobaolja möjligen användas för att framskynda sårläkning

Dokumenterade egenskaper

Jojobaoljans enda vetenskapligt bevisade effekt på människan är att den har en mjukgörande effekt på huden, vilket bl.a. kan användas för att hjälpa tillstoppade hårsäckar. Den mjukgörande effekten, är en av orsakerna till, att den används i kosmetika.

[adinserter name="Block 2"]
[adinserter name="Block 5"]

Jojobaoljans användning

Pesticid

Jojoba är ett pesticid och kan bl.a. användas mot svamp som t.ex. mjöldagg.

Kosmetika

Jojobaolja är mycket populärt i kosmetikavärlden, där den speciellt används i schampo, läppstift, makeup, rengöringsprodukter, fuktighetskrämer, tvål etc.

I praktiken kan jojobaolja appliceras direkt på huden – dvs. man behöver inte späda med basolja som med så många andra eteriska oljor. Det rekommenderas dock att man fuktar sina händer med varmt vatten och därefter masserar in oljan i huden. Jojobaolja kan dessutom användas för hårvård, rakning och huvudbottensmassage (efter tidigare nämnda metod).

[adinserter name=”Block 5″]

 

Historien bakom jojobaolja

Det finns uppgifter från 1800-talet som visar att indianerna i Baja California kände till jojobaoljans särskilda egenskaper och bl.a. använde den kosmetisk samt mot hälsoproblem som sår och hudcancer. Vidare har det också använts mot håravfall och även för att påskynda förlossning.

I västvärlden kom jojobaoljan först på marknaden på allvar 1971. Detta hände i samband med att de amerikanska myndigheterna skärpte reglerna för valfisket och därmed också förbjöd valolja. Jojobaoljan var nu en självklar ersättare för valoljan och man kom på att “jojobaolja var bättre än valolja i många hänseenden” (källa).

 

Försiktighetsåtgärder

Jojobaolja får inte intas via munnen eftersom det är skadligt för hälsan och t.ex. kan förorsaka skador på hjärtat. Dessutom är jojoba svårsmält och kan därför medföra fettdiarré (steatorré).

 


Rekommenderade jojobaoljor kan köpas här.