Citronellaolja (citronellolja)

Vi rekommenderar dessa citronellaoljor

Citronellaoljan används främst som en insektsdödare – men inte i EU eftersom det är förbjudet här.

I förhållande till människors hälsa har citronellaolja även olika egenskaper- dessa är inte vetenskapligt bevisat och det rekommenderas därför att du använder citronellaolja som medicin eller liknande.

I den här artikeln kommer du att få en överblick över citronellaoljans många användningsområden och egenskaper och de försiktighetsåtgärder som du bör ta när du är i kontakt med oljan.

 

Citronellaoljans egenskaper

Odokumenterade egenskaper

Der finns ingen vetenskaplig studie att citronellaolja skulle kunne hjälpa eller lindra följande:

  • Huvudvärk
  • Kramper
  • Mask
  • Vätskebrist

Dokumenterade egenskaper

För följande egenskaper finns det mycket dokumenterade for citronellaolja:

  • Insekter: Citronellaolja kan användas till att inte få många insektsbett och används  mot mygg men har också effekt på fästingar, löss, knott och hästflugor. Citronellaolja har en avskräckande effekt på insekter – i motsatts til många andra insektsmedel som ska döda insekter. Citronellaolja är en naturlig och ett relativt farligt alternativ till kemiska insektsmedel. I Danmark så är medel som innehåller DEET ämnet inte godkänt till exempel eftersom den tränger in i vårt blodomlopp (genom huden) och påverkar nervsystemet – det är med andra ord giftiga och kan få hälsokonsekvenser för människor. I de flesta andra länder (inklusive Sverige) så är ämnet DEET dock tillåtna och det är särskilt då som citronellaolja rekommenderas som ett alternativ till DEET- innehållande insektsgifter.

Även om citronellaoljans effekt på insekter är vetenskapligt bevisat så är det nu förbjudet att använda citronellaolja som insektsdödare i EU. Detta trots att citronellaolja i mer än 60 år (sedan 1948) har använts som ett naturligt insektsmedel i USA. Förbudet kommer från det så kallade rådets direktiv, biociddirektivet 98/8/EG. De behandlar skilt speciella eteriska oljor och de trädde i kraft i maj 2000. Citronellaoljans förbud har bara funnits sedan september 2006 Direktivet har fått mycket kritik sedan den infördes – inklusive grunderna ur kontroversiell aspekt. Citronellaolja kommer att få fortsätta att ingå som en ingrediens i parfym men inte i insektsmedel.

Kanadas hälsominister har beslutat att sakta men säkert börja avveckla användningen av citronellaolja i insektsmedel helt på grund av dess påverkan på människan.

  • Svamp: Förutom att den har effekt på insekter så har citronellaolja också en hämmande effekt på svamp (dock inte svampen som kan finnas hos människor)
  • Husdjur: Citronellaolja har visat sig ha en väldigt lugnande effekt på hundar och till och med ha en lugnande inverkan på djur som har en tendens att förstöra saker i hemmet





Citronellaoljans användningsområde

  • Insektsmedel: För att använda citronellaolja som insektmedel bör det spädas med vatten (eventuellt också nötolja) så att det blir en koncentration av 1 till 10% (dvs. bör förhållandet vara 1:99 – 1:9) beroende på mängden citronellaolja som du köper (läs instruktionerna på förpackningen för varje ökad användning av oljan på huden). För att citronellaolja ska vara mest effektiv så bör du använda det 1-2 gånger i timmen 
  • Kosmetik och parfym: I kosmetik världen används citronellaolja speciellt som en doft i parfymer, tvålar, lotioner och Kemiska ämnen från kotträd (t.ex. gran) har länge till viss del avsatt citronellaoljan även om naturlig citronellaolja är ett favoritämne inom parfymindustrin
  • Aromaterapi: Citronellaolja är en förbisedd olja inom aromterapi, främst eftersom  att den har en insektsdödande egenskaper. Citronellaolja kan blandas med följande oljor: cederträ, apelsin, geranium, citron och bergamott

 

Framställning

Citronellaolja kommer från olika arter av citronella (Cymbopogon) – framför allt följande två:

  • Cymbopogon Nardus (även känd som Ceylon citronella och innehåller 18-20% geraniol, limonen 9-11%, 7-11% metyl isoeugenol 6-8% citronellol och 5-15% citronellal)
  • Cymbopogon winterianus (även känd som Java citronella och innehåller 32-45% citronellal, 11-13% geraniol, geranylacetat 3-8% och 1-4% limonen)

Citronellaolja utvinns ur citrongräsets blad och stjälkar. Den totala världsproduktionen av citronellaolja är cirka 4000 ton och de största producenterna är Kina och Indonesien, som tillsammans står för cirka 40 % av produktionen.

Citronellaoljan bör inte förväxlas med andra “citronella-liknande” oljor som t.ex. oljan från Citronpelargonen (Pelargonium citrosum) eller från Citroneukalyptus (Corymbia citriodora).

 

Försiktighetsföreskrifter

  • Inhalering: Man bör inte inhalera citronellaolja eftersom att det kan medföra lungskador
  • Hud: Som de flesta människor utan några problem kan använda citronellaolja men då få allergiska reaktioner på huden. Prova dig fram på mindre hudområden
  • Indtagelse: Svälj inte ren citronellaolja – det vill säga du bör inte dricka oljan eller ta det som kosttillskott (även om små mängder citronellaolja i livsmedel är säkert). Barn naturligtvis inte bör ta citronellaolja
  • Graviditet og amning: Gravida och ammande kvinnor bör inte ha någon som helst kontakt med citronellaolja eftersom man inte känner till helhetsbilden på konsekvenserna det kan bli för modern eller för fostret/barnet
  • Puls: Citronellaolja kan också öka pulsen hos vissa människor

 


Rekommenderade citronellaoljor kan köpas här.