Citronelleolie (citronellaolie)

Vi anbefaler især denne citronelleolie:

Citronelleolie kaldes undertiden også citronellaolie, hvilket stammer fra den engelske betegnelse citronella oil. Olien udvindes af citrongræs, der især kendes fra det asiatiske køkken.

Citronelleolie anvendes især som insektmiddel – dog ikke i EU, da det er forbudt her.

I forhold til menneskets helbred har citronelleolie også enkelte anvendelser – disse er dog ikke videnskabeligt dokumenterede og det frarådes derfor, at man anvender citronelleolie som medicin el.lign.

I denne artikel kan får du et overblik over citronelleoliens mange anvendelser og egenskaber samt de forholdsregler man bør tage, når man er i kontakt med olien.

Anbefalede citronelleolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe citronelleolie?

Udbuddet af citronelleolie på det danske marked er ikke stort og det kan være vanskeligt at finde olien i de fysiske helsebutikker. På internettet er der dog altid et par varianter til rådighed og her finder man dem som regel billigt. Vi anbefaler citronelleolierne nedenfor:

 

Citronelleoliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Udokumenterede egenskaber

Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at citronelleolie skulle kunne afhjælpe eller lindre følgende:

  • Hovedpine
  • Kramper
  • Orm
  • Væskeretention

Dokumenterede egenskaber

Følgende egenskaber er rigeligt dokumenterede for citronelleolie:

  • Insekter: Citronelleolie kan bruges til forebyggelse af insektstik og anvendes især mod myg, men har også effekt på tæger, flåter, lus, kvægmyg og staldfluer. Citronelleolie har en afskræmmende effekt på insekter – i modsætning til mange andre insektmidler, der dræber insekter. Citronelleolie er derfor et naturligt og relativt ufarligt alternativ til kemiske myggemidler. I Danmark er insektmidler, der indeholder stoffet DEET ikke tilladt, bl.a. fordi det trænger ind i vores blodbane (via huden) og påvirker nervesystemet – det er med andre ord giftigt og kan have helbredsmæssige konsekvenser for mennesket. I de fleste andre lande (inkl. i Sverige) er DEET dog tilladt og det er især her, at citronelleolie anbefales som alternativ til de DEET-holdige insektmidler.

Selvom citronelleoliens effekt på insekter er videnskabeligt dokumenteret, er det i dag forbudt at anvende citronelleolie som insektmiddel i EU. Dette på trods af at citronelleolie i mere end 60 år (siden 1948) har været anvendt som et naturligt insektmiddel i USA. Forbuddet stammer fra det såkaldte Biocidal Products Directive 98/8/EC, der bl.a. omhandler æteriske olier og trådte i kraft i maj 2000. For citronelleoliens vedkommende har forbuddet dog kun eksisteret siden september 2006. Direktivet har mødt megen kritik siden dets vedtagelse – bl.a. pga. det kontroversielle aspekt i at citronelleolie fortsat gerne må indgå som ingrediens i parfume, men ikke i insektmiddel.

Canadas sundhedsministerium har valgt at udfase brugen af citronelleolie i insektmidler fuldstændigt, hvilket der er dybereliggende årsager til.

  • Svampe: Udover at have en effekt på insekter, har citronelleolie også en hæmmende effekt på svamp (dog ikke på svamp hos mennesket)
  • Kæledyr: Citronelleolie har vist sig at være effektivt til hunde, der gør meget og endda at have en beroligende effekt på kæledyr, der har en tendens til at ødelægge ting i hjemmet





Citronelleolies anvendelse

  • Insektmiddel: For at anvende citronelleolie som insektmiddel bør man fortynde det med vand (og evt. også troldnøddeolie) til en koncentration på 1-10% (dvs. forholdet skal være 1:99 – 1:9), afhængigt af hvilken citronelleolie man køber (læs emballagens instruktioner om påførsel af olien på huden). For at citronelleolien skal virke effektivt, bør man påføre den 1-2 gange i timen
  • Kosmetik og parfume: I kosmetikkens verden anvendes citronelleolie især som duftstof i parfumer, sæber, lotions o.lign. Kemiske midler udvundet af kogletræer (f.eks. grantræer) har længe delvist udkonkurreret naturlig citronelleolie, selvom naturlig citronelleolie er den foretrukne i parfumeindustrien

 

Fremstilling

Citronelleolie stammer fra forskellige arter af citrongræs (Cymbopogon) – især følgende to:

  • Cymbopogon nardus (kaldes også Ceylon citronella og indeholder: 18-20% geraniol, 9-11% limonen, 7-11% methyl isoeugenol, 6-8% citronellol og 5-15% citronellal)
  • Cymbopogon winterianus (kaldes også Java citronella og indeholder: 32-45% citronellal, 11-13% geraniol, 3-8% geranylacetat og 1-4% limonen)

Citronelleolien udvindes af citrongræssernes blade og stilke. Den samlede verdensproduktion af citronelleolie er ca. 4.000 tons og hovedproducenterne er Kina og Indonesien, som samlet står for omkring 40% af produktionen.

Citronelleolie bør i øvrigt ikke forveksles med andre “citron-agtige” olier som f.eks. olien fra Citronpelargonie (Pelargonium citrosum) eller fra Citroneucalyptus (Corymbia citriodora).

 

Forholdsregler

  • Inhalering: Man bør ikke inhalere citronelleolie, da det kan medføre lungeskader
  • Hud: Selvom de fleste mennesker uden problemer kan anvende citronelleolie på huden, får nogle allergiske reaktioner. Prøv dig evt. frem med mindre hudområder
  • Indtagelse: Man må ikke indtage ren citronelleolie – dvs. man bør ikke drikke olien eller tage den som kosttilskud (heller ikke selvom mindre mængder citronelleolie i mad er ufarligt). Børn må naturligvis heller ikke indtage citronelleolie
  • Graviditet og amning: Gravide og ammende kvinder bør undgå al kontakt med citronelleolie, idet man ikke kender de helbredsmæssige konsekvenser for hverken moderen eller fosteret/barnet
  • Puls: Citronelleolie kan muligvis øge pulsen hos nogle mennesker

 


Anbefalede citronelleolier kan købes her.