Geraniumolie

Vi anbefaler især denne geraniumolie:

Geraniumolie stammer fra blomster i Pelargonie-slægten.

Selve udvindingen foregår ved dampdestillation, hvor man især bruger de aromatiske dele af blomsterne, hvilket primært er bladene, men til dels også stilkene.

På trods af at der ikke findes videnskabelig dokumentation for geraniumoliens effekt på helbredet, bruges den alligevel til medicinske formål af nogle mennesker.

I denne artikel kan du læse om geraniumoliens anvendelser og egenskaber, men også om hvilke forholdsregler man bør tage ved kontakt med olien.

Anbefalede geraniumolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe geraniumolie?

Udbuddet af ren geraniumolie på det danske marked er begrænset. Man kan være heldig at finde den i en af de større helseforretninger, men det normalt nemmere (og billigere) at købe olien på internettet. Vi anbefaler geraniumolierne nedenfor, som begge forhandles af danske webshops:

 

Geraniumoliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Udokumenterede egenskaber

Følgende egenskaber tillægges ofte geraniumolie, men er på ingen måde videnskabeligt dokumenterede:

  • Akne
  • Blå mærker
  • Forbrændinger
  • Rifter og småsår
  • Eksem
  • Hæmorider
  • Ringorm
  • Mavesår
  • Ødemer
  • Dårligt blodomløb
  • Halsonde og hæshed
  • Hævede mandler
  • Stress
  • Nervesmerter
  • Hormonforstyrrelser
  • Humørsvingninger





Undersøgte egenskaber med manglende dokumentation

Følgende egenskaber kræver yderligere undersøgelse, før de kan tillægges geraniumolie:

  • Menstruationssmerter: I en koreansk undersøgelse fra 2012 studerede man geraniumolies effekt på menstruationssmerter hos skolepiger. Pigerne blev opdelt i to hold; det ene hold (testgruppen) fik aromaterapeutisk massage med en blanding af forskellige æteriske olier (hvori geraniumolie indgik) og det andet hold (kontrolgruppen) fik paracetamol (et almindeligt smertestillende middel). Resultatet blev, at testgruppen oplevede en betydelig reduktion i menustrationssmerter i forhold til kontrolgruppen. Problemet ved undersøgelsen er imidlertid, at man ikke ved, om smertelindringen stammer fra de æteriske olier, massagen eller begge dele. Man kan derfor ikke entydigt konkludere, at geraniumolie kan lindre menstrutationssmerter

Det bør fremhæves, at ovenstående egenskaber ikke er videnskabeligt beviste.

 

Dokumenterede egenskaber

Følgende egenskaber kan tillægges geraniumolie, idet de er bevist af såvel videnskaben som ved anvendelse i praksis:

  • Antibakterielle egenskaber (egner sig dog ikke til bekæmpelse af bakterier hos mennesker)
  • Svampedræbende egenskaber (dog ikke på svamp hos mennesker)
  • Myggemiddel (det er stoffet geraniol, der giver geraniumolien denne egenskab)
  • Tæge/flåt-middel (se f.eks. denne undersøgelse)
  • Lusemiddel (det er især stoffet citronellol, der giver geraniumolien denne egenskab – se evt. en dokumenterende undersøgelse her)

 

Geraniumolies anvendelser

Insekticid

Geraniumolie har milde insekticide egenskaber, hvilket gør den anvendelig i midler mod myg, lus, tæger, flåter o.lign. Dette betyder, at geraniumolie i dag anvendes i industrien til disse formål, men på samme måde kan anvendes som et økologisk middel mod førnævnte insekter og mider. Hvis man vil bruge geraniumolie hertil, bør man altid som minimum fortynde den i forholdet 1:1 med en basisolie (dette gælder også i alle andre sammenhænge, hvor man vil påføre geraniumolie på huden).

Rosenolie

Geraniumoliens lette, blomsteragtige duft gør den velegnet som supplement eller ingrediens i dyre rosenolier (dette gøres for at nedbringe rosenoliens pris).

Kosmetik

I kosmetik anvendes geraniumolie også for dens karakteristiske blomsterduft. Nedenfor ses en række kosmetiske produkter, der indeholder rosengeranie eller geraniumolie:

Aromaterapi

I aromaterapien anvendes geraniumolie især som massageolie, i varme bade, duftinde, røgelsespinde (se nedenfor) eller til diffusion i luften. Nogle aromaterapeuter blander desuden geraniumolie i cremer, lotions, shampooer o.lign. Geraniumolie er især velegnet til sammenblanding med følgende olier:

Geraniumolie anvendes også i røgelsespinde 

 

Rosengeranie

Ren geraniumolie, der stammer fra den blomsterarten rosengeranie og samtidig er af høj kvalitet, kan være vanskeligt at få fat på. Det er naturligvis et spørgsmål om penge, idet den rene geraniumolie i teorien kun kan udvindes af vildtvoksende blomster – som jo af gode grunde er svære (og dermed også dyre) at få fat i. Den rene geraniumolies høje pris skyldes dog flere forhold, som er forklaret lidt nærmere nedenfor:

  • Rosengeranie (Pelargonium graveolens) – ikke at forveksle med slægten Geranium (Storkenæb) – er en blomst i Pelargonie-slægten, som oprindeligt stammer fra Sydafrika, Zimbabwe og Mozambique. De rosengeranier der dyrkes, er normalt hybrider af den vildtvoksende rosengeranie (typisk en krydsning mellem P. graveolens og P. radens eller andre tætbeslægtede arter såsom P. roseum, P. odoratissimum, P. capita tum mv.) og er dermed ikke “ægte” vildtvoksende rosengeranier
  • Geraniumolie markedsføres ofte som olie udvundet af Geranium-blomsten (rosengeranie), selvom de fleste geraniumolier på markedet stammer fra flere forskellige blomster i Pelargonie-slægte
  • Mange geraniumolier er opblandede med billigere olier som f.eks, cedertræsolie, citronelleolie el.lign.
  • Der bruges 300-500 kg blomsterblade og stilke til at fremstille 1 kg geraniumolie

Bladende og blomsterne fra rosengeranie (og dens hybrider) bruges i øvrigt til at give smag i te og forskellige madvarer såsom kager, syltetøj, is, sorbet, salater o.lign.

 

Forholdsregler

  • Gravide kvinder bør ikke anvende geraniumolie
  • Geraniumolie kan forårsage hudirritation – især hvis man har sart eller følsom hud

 


Anbefalede geraniumolier kan købes her.