Rosmarinolie

Vi anbefaler især denne rosmarinolie:

Rosmarinolie stammer fra Rosmarin (Rosmarinus officinalis), som tilhører Læbeblomst-familien.

Rosmarinolie udvindes af plantens topskud og selve fremstillingen foregår ved vanddampdestillation. Rosmarinskuddene giver omkring 1-2% olie.

Selvom rosmarinolie længe har været anvendt medicinsk, findes der ingen videnskabelig dokumentation for, at den skulle bruges til behandling af sygdomme.

I denne artikel kan du læse om rosmarinoliens egenskaber og anvendelse, men også om hvilke forholdsregler man bør tage ved brug af olien.

Anbefalede rosmarinolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe rosmarinolie?

Rosmarinolie kan købes i velassorterede helsekostforretninger og på nogle apoteker. Herudover kan det købes på internettet, hvor priserne normalt er betydeligt lavere end i de fysiske butikker. Vi anbefaler olierne nedenfor, som alle forhandles af danske webshops:

 

Rosmarinoliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Udokumenterede egenskaber

  • Dårligt blodomløb
  • Fedtet hud og bumser
  • Forbedring af hukommelsen
  • Gigt (ink. slid- og leddegigt)
  • Hårpleje
  • Hårtab
  • Lus
  • Muskelkramper
  • Muskelsmerter
  • Nervesmerter
  • Oplivning af mat “kedelig” hud
  • Skæl
  • Stress
  • Styrkelse af immunforsvaret

Undersøgte egenskaber med manglende dokumentation

  • Herpes: En tysk undersøgelse har indikeret, at rosmarinolie muligvis kan bruges til behandling af herpes (HSV – herpes simplex virus). Undersøgelsen tog dog udgangspunkt i rosmarinoliens effekt på nyreceller fra aber og foregik i øvrigt in vitro, og er derfor op ingen måde et videnskabeligt bevis for, at olien kan bruges til behandling af herpes.
  • Antibakterielle egenskaber: Der findes mange undersøgelser af rosmarinoliens antibakterielle egenskaber, men resultaterne er modstridende. Der findes kort sagt ingen videnskabelige beviser for, at rosmarinolie har en antibakteriel virkning.
  • Hukommelse: Rosmarin og rosmarinolie har længe været anvendt til at forbedre og skærpe hukommelsen. Selvom denne virkning ikke er videnskabeligt bevist, findes der allerede studier, hvor man har kunne konstatere, at rosmarinolie har en positiv effekt på hukommelsen.

Dokumenterede egenskaber

I et studie fra 2013 konkludere en gruppe forskere, at rosmarinolie har “en positiv stimulerende virkning” og at resultaterne af deres forsøg, var bevis for, at olien kan “ændre hjernebølgernes aktivitet, reaktioner fra det autonome nervesystem samt vores humør”. Der findes andre undersøgelser med lignende resultater og konklusioner.

Der findes adskillige undersøgelser, der har bevist, at rosmarinolie kan bruges til at forlænge fødevarers holdbarhed. Dette betyder, at rosmarinolie kan bruges som et naturligt alternativ til visse konserveringsmidler i bestemte fødevarer. Et studie har f.eks. vist, at rosmarinolie kan forlænge kogt kalkunkøds holdbarhed med 7 dage og i hele 11 dage i kombination med chitosan. Herudover kan også køds holdbarhed forlænges vha. olien.

Ekstrakt af rosmarinolie kan desuden bruges til at forlænge holdbarheden af olier, der er rige på omega 3 og derfor har en naturlig tendens til at blive harske forholdsvist hurtigt.






Rosmarinolies anvendelse

Selvom nogle rosmarinolier godt kan indtages, er rosmarinolie som udgangspunkt beregnet til udvortes brug. Læs altid instruktionen på emballagen inden brug.

Hår

Nogle mennesker mener, at rosmarin og rosmarinolie kan anvendes til følgende:

  • Stimulering af hårsækkene (for at få håret til at vokse eller vokse hurtigere)
  • Behandling af skæl
  • Behandling af lus

Der findes dog ingen videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte ovenstående virkninger.

Aromaterapi

Inden for aromaterapien anvendes rosmarinolie især til inhalering, diffusion i luften, varme bade og i massageolie. Nogle terapeuter blander den desuden også i shampoo, cremer o.lign. Herudover er rosmarinolie også en populær duft i røgelsespinde.

Rosmarinolie er velegnet til sammenblanding med følgende olier:

Øvrige anvendelser

Rosmarinolie anvendes også i:

  • Parfumer
  • Luftfriskere
  • Rengøringsmidler

 

Varianter

Der findes adskillige varianter af rosmarinolie, som alle har deres individuelle anvendelser og evt. også specifikke egenskaber. Rosmarinolie kan i princippet laves af flere typer rosmarin, men især følgende 3 er populære:

  • Rosmarinus officinalis var. camphor
  • Rosmarinus officinalis var. cineol
  • Rosmarinus officinalis var. verbenon

De fleste rosmarinolier stammer enten fra Rosmarinus officinalis eller en af ovenstående varianter. Herudover findes der også rosmarinolier, der er en blanding ovenstående og/eller Rosmarinus officinalis.

 

Forholdsregler

Rosmarinolie bør ikke anvendes af:

  • Gravide kvinder
  • Epileptikere
  • Mennesker med højt blodtryk

Rosmarinolie bør desuden kun anvendes fortyndet; dvs. opblandet med en basisolie til udvortes brug og en spiseolie eller anden væske til indvortes brug.

 


Anbefalede rosmarinolier kan købes her.