Geraniumolja

Vi rekommenderar dessa geraniumoljor

Geraniumoljan kommer från blomman som tillhör Pelargon släkten.

Själva utvinningen görs genom ångdestillation av de doftande delarna av blomman som i första hand är bladen men även delvis av stammen.

Trots att det inte finns några vetenskapliga bevis geraniumoljans hälsoeffekter så används den i alla fall för medicinska ändamål av vissa människor.

I den här artikeln kan du inte bara läsa om geraniumoljans användningsområden och egenskaper utan också om de försiktighetsåtgärder man bör vidta vid kontakt med oljan.

Rekommenderade geraniumoljor kan köpas här.

 

Geraniumoljans egenskaper

Odokumenterede egenskaber

Följande egenskaper sägs geraniumoljan ha men det finns ingen vetenskaplig dokumentation:

  • Akne
  • Blå märken
  • Brännskador
  • Rivsår och småsår
  • Eksem
  • Hemorrojder
  • Ringorm
  • Magsår
  • Ödem
  • Dåligt blodomlopp
  • Halsont och heshet
  • Svullna tonsiller
  • Stress
  • Nervsmärtor
  • Hormonförändringar
  • Humörsvängningar

Undersökta egenskaper med avsaknad dokumentation

Följande egenskaper kräver ytterligare undersökningar innan man kan säga att det är tack vara geranium:

  • Förbättring av munhygien:En koreansk undersökning från 2010 visar att geraniumolja i kombination med pepparmyntsolja, lavendelolie och teträolja kan minska mängden av bakterier (Candida albicans) i munhålan och bidra till en överlag förbättrad munhygien
  • Menssmärtor:I en koreansk undersökning från 2012 studerede man geraniumoljans effekt på menssmärtor hos skolflickor. Flickorna blev uppdelade i två grupper; den ena gruppen (testgruppen) fick aromterapeutisk massage med en blanding av olika ateriska oljor (där geraniumolja ingick) och den andra gruppen (kontrollgruppen) fick paracetamol (ett vanligt smärtstillande medel). Resultatet blev att testgruppen upplevde en betydlig minskning av menssmärtorna i förhållande till kontrollgruppen. Problemet med undersökningen är dock att man inte vet om smärtlindringen kommer från de eteriske oljorna, massagen eller bägge delarna. Man kan därför inte  enbart säga att geraniumolja kan lindra menssmärtor

Det bör även förtydligas att ovanstående egenskaper inte är vetenskapligt bevisade.

Dokumenterade egenskaper

Följande egenskaper kan tilläggas när det gäller geraniumolja eftersom det är bevisat genom vetenskapliga undersökningar vilka användningsområde som finns:

  • Antibakteriella egenskaper (är lämpligt till bekämpning av bakterier hos människor)
  • Svampdödande egenskaper (Dock inte på svamp hos människor)
  • Myggemedel (det är ämnet geraniol, som ger den här egenskapen åt geraniumoljan)
  • Fästing-medel
  • Lusmedel (Det är särskilda ämnet citronellol som ger geraniumoljan den här egenskapen)





Geraniumoljans användningsområden

Insektsmedel

Geraniumolja har en del insektsdödande egenskaper vilket gör den användningsbar i medel mot mygg, löss, fästingar eller liknande. Detta betyder att geraniumolja i dag används inom industrin men ändå kan användas som ett organiskt medel mot ovannämda insekter och medel. När man vill använda geraniumolja så bör man altid som minimum blanda ut den till förhållandena 1:1 med en basolja (detta gäller i alla sammanhang där man tänkt använda geraniumolja på huden).

Rosenolja

Geraniumoljans lätta, blomsteraktiga doft gör den lämplig som supplement eller ingrediens i animaliska rosenoljor (detta gör man för att rosenoljan ska bli billigare).

Kosmetik

I kosmetik används geraniumolja också för den karakteristiska blomsterdoften.

Aromterapi

I aromterapien används geraniumolja som massageolja, i varma bad, rökelse (se rutan til höger) eller till doft i luften. Vissa aromterapeuter blandar också geraniumolja i krämer, lotioner, schampon och liknande. Geraniumolja är särskilt lämplig för att kunna blandas med följande oljor:

  • Kvanne
  • Basilika
  • Bergamott
  • Morotsfrö
  • Cederträ
  • Citronella
  • Salvia
  • Grapefrukt
  • Jasmin
  • Lavendel
  • Lime
  • Apelsinblomster
  • Apelsin
  • Rosmarin

 

Rosengeranie

Ren geraniumolja kommer från den blomsterarten rosengeranie och är av hög kvalitet. Den höga kvaliteten kan vara svår att erhålla. Det är naturligtvis en fråga om pengar, eftersom den rena pelargonen i teorin endast kan utvinnas ur vilda blommor. Som med andra ord är svårt (och därmed dyrare). För att få tag på ren geraniumolja så blir priset högre på grund av flera faktorer som man förklarar lite mer i detalj här nedan:

  • Pelargon (Pelargonium graveolens) – inte att förväxla med släkten Geranium (näva) – är en blomma i pelargon familjen som ursprungligen är från Sydafrika, Zimbabwe och Moçambique. De rosengeranierna odlas vanligen på hybrider av vilda pelargon (typiskt en korsning mellan P. graveolens och P. radens eller andra närbesläktade arter såsom P. roseum, P. odoratissimum, P. capita tum etc.) Och är alltså inte “riktiga” vild rosengeranier
  • Geraniumolja marknadsförs ofta som olja från geranium blomma (geranium) även om de flesta geraniumoljor på marknaden kommer från flera olika blommor i geraniumsläkten
  • Många geraniumoljor är uppblandat med billigare oljor såsom cederolja, citronellaolja, osv.
  • Man behöver 300-500 kg blomblad och stjälkar för att kunna producera 1 kg geranium olja

Bladen och blommorna av rosen geranium (och dess hybrider) används i allmänhet för att smaksätta te och olika livsmedel såsom kakor, sylt, glass, sorbet, sallader och liknande.

 

Försiktighetsåtgärder

  • Gravida kvinnor ska inte använda geraniumolja
  • Geraniumolja kan orsaka hudirritation – särskilt om du har känslig eller känslig hud

 


Rekommenderade geraniumoljor kan köpas här.