Mandelolja

Vi rekommenderar dessa mandeloljor

Det finns två typer av mandelolja; sötmandelolja och bittermandelolja.

Detta beror på att det växer både sötmandel och bittermandel på mandelträd (Prunus dulcis).

Den vanligaste mandelolja är sötmandelolja – och denna artikel handlar bara om sötmandelolja. De mandlar som finns att köpa i livsmedelsbutiker och liknande är söta mandlar.

Mandelolja utvinns alltid av torkade mandlar. Själva utvinningen kan göras på flera olika sätt men kallpressning, direkt pressning och kemisk utvinning är bland de vanligaste sätten.

Mandelolja är den mest populära basolja av alla. Det används också ofta i kosmetiska produkter såsom babyolja, oljeblandningar för torr hud, schampo, etc.

Artikeln går igenom mandeloljans många egenskaper och användningsområden.

Rekommenderade mandeloljor kan köpas här.

 

Mandeloljans egenskaper

Odokumenterade egenskaper

Det finns inga bevis för att mandelolja kan användas för att behandla följande:

  • Inflammation
  • Infektioner
  • Hjärt-kärlsjukdom
  • Psoriasis
  • Eksem
  • Cancersjukdomar – inklusive:
    • Blåscancer
    • Bröstcancer
    • Cancer i munnen
    • Cancer i mjälten
    • Cancer i livmodern

Dessutom så påstår man ofta att mandelolja kan användas för att stärka immunförsvaret och avgifta levern, men det finns inga vetenskapliga dokumentationer för detta.

Delvis dokumenterade egenskaper

  • Svamp: Vissa studier tyder på att mandelolja kan användas som svampdödandemedel. Denna egenskap har man bland annat testat på katter. I den studien har man framgångsrikt minskat förekomsten av dermatofytten Microsporum canis, som orsakar ringmask (tinea corporis) i husdjur
  • Tarm/avföring: Eftersom mandelolja har ett högt innehåll av fettsyror så har den en laxerande effekt när de intas. Det bör noteras att mandelolja inte är en lämpligare laxermedel än någon av de andra oljorna och tillgängliga över disk på apoteket som laxermedel

Dokumenterade egenskaper

  • Hud och hår: Det finns flera vetenskapliga studier som har visat att mandelolja har en återfuktande effekt på människans hud och hår och den kan därmed användas på torr hud och torrt hår. Detta stöds också av en affärsutvecklande användning av mandelolja i olika kosmetiska produkter och många konsumenters positiva erfarenheter med produkter som innehåller olja





Fettsyror

Följande tabell visar mandeloljans typiskt innehåll av olika fettsyror:

FettsyraFettsyretypmängdNormalt innehåll
PalmitinsyraEnkel omättat3 – 9%5,5%
PalmitoleinsyraEnkel omättatop til 2%0,2%
StearinsyraMättat0,5 – 3%2,8%
OljesyraEnkel omättat60 – 75%70%
LinolsyraFler omättat omega-620 – 30%21%
AlfalinolensyraFleromättat omega-3op til 0,4%0,1%
ArachinsyraMättatop til 0,2%%0,1%
11-EicosensyraEnkelmättat omega-9op til 0,2%0,1%
BehensyraMättatop til 0,2%0,1%
ErucasyraEnkelmättat omega-9op til 0,1%Okänt

 

Mandeloljans användningsområde

Kosmetika och kroppsvård

Mandelolja är för närvarande den mest använda eterisk olja i kommersiella kosmetiska produkter och används främst som ingrediens i oljeblandningar (särskilt för torr hud eller torrt hår), krämer, tvål, schampo, etc.

Mandeloljans popularitet är främst på grund av dess återfuktande effekt men också för att den haren  mjukgörande effekt medan den ändå inte är fet.

Vissa användare anser också att mandeloljan också kan användas för att:

  • minska mörka ringar under ögonen
  • reducera ålderstecken i huden (dvs. ta bort rynkor, linjer, etc.).
  • ger huden mer glans eller lyster
  • minska skadorna från solens strålar

Dessa egenskaper är inte vetenskapligt bevisade och bör tas med en nypa salt.

Mandeloljan används också även i olika läkemedel – särskilt för förtunning, upplösning eller liknande.

 

Aromaterapi

Mandelolja är den mest använda basoljor av alla främst på grund av att den “går bra” tillsammans med alla andra oljor men också att det är relativt billigt.

Dessutom kan mandelolja – liksom alla andra basoljor – även används som aromterapiolja (dvs. utan att blandas med andra oljor).

Matlagningsolja

Mandelolja kan också användas gastronomiska och lämpar sig särskilt väl för att fiska, pesto, vegetariska rätter, desserter och bakverk. Mandelolja är särskilt lämplig för rätter som redan innehåller mandel eller andra nötter.

Innan du använder mandelolja i matlagning, bör du vara säker på att mandeloljan är lämplig för detta ändamål. Vissa oljor kan utvinnas med hjälp av kemiska metoder (eller tillsatta kemikalier) som gör dem oanvändbara som livsmedel. Läs alltid på förpackningen noggrant och samråda vid behov med återförsäljaren eller tillverkaren innan intag.

 

Försiktighetsåtgärder

  • Graviditet och amning: Det finns inga kända effekter av mandelolja på gravida eller ammande kvinnor. För att vara på den säkra sidan avråds all användning och konsumtion av mandeloljan om du är gravid eller ammar
  • Nötallergi: Personer med nötallergi bör inte använda mandelolja
  • Bittermandelolja: Bittermandel (Prunus dulcis var. Amara) är skadligt och bör inte tas eller användas för kroppsvård, aromterapi osv. Detta beror på att bittermandeloljan innehåller små mängder av toxinet amygdalin, som är en kemisk föregångare till blåsyra (vätecyanid) vilket är mycket giftig

 


Rekommenderade mandeloljor kan köpas här.