Mandelolie (sød mandelolie)

Vi anbefaler især denne mandelolie:

Der findes to typer mandelolie; sød mandelolie og bitter mandelolie.

Dette hænger sammen med, at der både findes søde mandler og bitre mandler på mandeltræet (Prunus dulcis).

Den mest almindelige mandelolie er sød mandelolie – og denne artikel omhandler kun sød mandelolie. De mandler der fås i supermarkeder o.lign., er i øvrigt også søde mandler.

Mandelolie udvindes altid af tørrede mandler. Selve udvindingen kan foregå på flere måder, men koldpresning, direkte presning og kemisk udvindelse hører til de mest almindelige.

Mandelolie er den mest populære basisolie af alle. Den anvendes desuden ofte i kosmetiske produkter såsom babyolie, olieblandinger mod tør hud, shampoo osv.

I denne artikel gennemgås mandeloliens mange egenskaber og anvendelser.

Anbefalede mandelolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe mandelolie?

Mandelolie kan købes i de fleste helsekostforretninger og apoteker, men de fås normalt altid billigst på internettet. Vi anbefaler olierne herunder, som begge sælges af en dansk webshop:

 

Mandeloliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Udokumenterede egenskaber

Der findes ingen dokumentation for at mandelolie kan anvendes til behandling af følgende:

  • Inflammation
  • Infektioner
  • Hjertekarsygdomme
  • Psoriasis
  • Eksem
  • Kræftsygdomme – inklusiv:
    • Blærekræft
    • Brystkræft
    • Kræft i munden
    • Kræft i milten
    • Kræft i livmoderen

Herudover påstås det ofte, at mandelolie kan bruges til at styrke immunforsvaret samt at afgifte leveren, hvilket dog heller ikke er dokumenteret. Læs evt. mere om mandeloliens effekt på vores helbred her.






Delvist dokumenterede egenskaber

  • Svamp: Nogle undersøgelser peger på, at mandelolie kan anvendes som svampedræbende middel. Denne egenskab har været bl.a. været testet på katte, hvor den med succes har mindsket forekomsten af dermatofytten Microsporum canis, der forårsager ringorm (Tinea corporis) hos kæledyr
  • Tarmsystem/afføring: Fordi mandelolie har et højt indhold af fedtsyrer, har den en afførende effekt, når den indtages. Det bør dog bemærkes, at mandelolie ikke er et bedre egnet afføringsmiddel end mange andre olier og slet ikke kommercielle afføringsmidler, der fås i håndkøb på apoteket

Dokumenterede egenskaber

  • Hud og hår: Der findes adskillige videnskabelige undersøgelser, der har påvist, at mandelolie har en fugtighedsgivende effekt på menneskets hud og hår, og dermed kan bruges mod tør hud og tørt hår. Dette understøttes også af den årelange kommercielle anvendelse af mandelolie i forskellige kosmetiske produkter samt mange forbrugeres positive erfaringer med produkter, der indeholder olien

Indhold af fedtsyrer

I nedenstående skema ses mandeloliens typiske indhold af forskellige fedtsyrer:

FedtsyreFedtsyretypeSpændTypisk indhold
PalmitinsyreEnkeltumættet3 – 9%5,5%
PalmitoleinsyreEnkeltumættetop til 2%0,2%
StearinsyreMættet0,5 – 3%2,8%
OliesyreEnkeltumættet60 – 75%70%
LinolsyreFlerumættet omega-620 – 30%21%
AlfalinolensyreFlerumættet omega-3op til 0,4%0,1%
ArachinsyreMættetop til 0,2%%0,1%
11-EicosensyreEnkeltmættet omega-9op til 0,2%0,1%
BehensyreMættetop til 0,2%0,1%
ErucasyreEnkeltmættet omega-9op til 0,1%ukendt

 

Mandelolies anvendelse

Kosmetik og kropspleje

Mandelolie er i dag den mest anvendte æteriske olie i kommercielle kosmetiske produkter og anvendes især som ingrediens i olieblandinger (især mod tør hud eller tørt hår), cremer, sæber, shampoos m.fl.

Mandeloliens popularitet skyldes især dens fugtighedsgivende effekt, men også at den virker blødgørende samtidig med at den ikke fedter.

Nogle tilhængere mener desuden, at mandelolie også kan bruges til at:

  • mindske mørke rander under øjnene
  • mindske alderens tegn på huden (dvs. fjerne rynker, linjer osv.)
  • give huden mere lød eller toning
  • mindske skader fra solens stråler

Disse egenskaber er dog ikke videnskabeligt dokumenterede og bør derfor tages med et gran salt.

Mandelolie bruges desuden også i forskellige medicinale produkter – især til fortynding, opløsning o.lign.

Aromaterapi

Mandelolie er den mest anvendte basisolie af alle, hvilket især skyldes at den “går godt” sammen med alle andre olier, men også at den er forholdsvis billig.

Herudover kan mandelolie – ligesom alle andre basisolier – også anvendes som enkeltstående aromaterapeutisk olie (dvs. uden opblanding med andre olier).

Madolie

Mandelolie kan også bruges gastronomisk og egner sig især godt til fisk, pesto, vegetariske retter, desserter og kager. Mandelolie er specielt velegnet til retter, hvor der i forvejen indgår mandler eller andre nødder.

Inden man anvender mandelolie i madlavning, bør man dog sikre sig, at mandelolien egner sig hertil; nogle olier kan være udvundet vha. kemiske metoder (eller tilsat kemikalier), der gør dem uegnede som levnedsmidler. Læs derfor altid emballagen grundigt og rådfør dig evt. med forhandleren eller producenten inden indtag.

 

Forholdsregler

  • Graviditet og amning: Man kender ikke effekterne af mandelolie på gravide kvinder eller ammende mødre. For at være på den sikre side frarådes al brug og indtagelse af mandelolie derfor, hvis man er gravid eller ammende
  • Nøddeallergi: Mennesker der har nøddeallergi, bør ikke anvende mandelolie
  • Bitter mandelolie: Bitter mandelolie (Prunus dulcis var. amara) er sundhedsskadelig og bør hverken indtages eller anvendes til kropspleje, aromaterapi el.lign. Dette skyldes, at bitre mandler indeholder små mængder af giftstoffet amygdalin, der kemisk er et forstadium til blåsyre (hydrogencyanid), som er yderst giftigt

 


Anbefalede mandelolier kan købes her.