Hampaolja (hampfröolja)

Vi rekommenderar denna hampaolja

Hampaolja är också känd under namnet hampfröoljaeller helt enkelt barahampolja. Den utvinns ur dess frön.

Hampaolja används som kosttillskott och inte till aromterapi, hudvård, osv.

Vissa användare tror att hampaolja skulle vara hälsosamt för människor eftersom den har samma förhållande (3:1) av fettsyrorna omega-6 och omega-3 som oss. Det är inte vetenskapligt bevisat.

Artikeln går igenom hampaoljans egenskaper när det gäller människors hälsa, och dess allmänna applikationer.

Rekommenderade hampaoljor kan köpas här.

 

Hampaoljans egenskaper

Resultatet av raffinering

Hampaolja utvinns genom kallpressning och kan förfinas vilket påverkar den färdiga produkten på flera sätt:

  • Oraffinerad hampaolja har en nötig doft och kan vara mörk till klar i färg. Ju mörkare färg på oljan desto mer hampa doft (och smak) har olja
  • Raffinerad hampa olja har liten eller ingen lukt och är färglös. Vid raffineringen förstörs och hampa oljans naturliga vitaminer och antioxidanter försvinner

THC

THC är ett psykoaktivt ämne som finns i de flesta växter i Cannabis släktet. Hampaoljan innehåller inga betydande mängder THC, eftersom:

  • Hampaolja framställs av de sorter av växten Cannabis sativa som inte innehåller mycket THC
  • Hampfrön innehåller inte THC (THC brukar finnas i andra delar av växten)
  • Hampa frön används för att pressa olja, rengöras noggrant från växtrester innan du pressar – och på så sätt undvika att oljan innehåller THC

De små mängder THC som ibland kan spåras i hampa olja härrör främst från växtrester som sitter på hampfrö yta under produktionen av olja.

Sjukdomar

Även om hampa olja resultat på följande sjukdomar har undersökts i vetenskapliga studier så finns det inga belägg för att den kan användas för att behandla sjukdomar:

  • Atopisk dermatit: Sjukdomen – även känd som atopiskt eksem – vilket leder till långlivade, rödaktiga och kliande eksem. En finsk studie från 2005 visade att hampa olja tas som kosttillskott och kan användas för att behandla atopisk dermatit. Studien kan inte användas som vetenskapliga bevis för att hampa olja ska kunna användas för att behandla atopisk dermatit
  • Cancer: Det finns nu många undersökningar av hampoljornas effekt på olika typer av cancer och rykten om att hampa kan bota cancer har varit någonting som varit på tal i åratal – men hittills finns det inga studier som visar att varken cannabis växter eller hampa olja kan bota cancer.





Fettsyraprofil

Förhållandet av fettsyror är omega-6 och omega-3 är 3:1 till människan.

Detta faktum gäller även hampaolja och därför tror vissa att hampa olja har ett högt näringsvärde. Det finns ingen vetenskaplig bevis för detta.

Tabellen visar en jämförelse av förhållandet mellan omega-6 och omega-3 i olika oljor

 

OljesortFörhållande
Linfröolja1:4
Rapsolja2:1
Hampaolja3:1
Sojaolja8:1
Olivolja9:1
Vetegroddolja10:1
Solrosolja71:1

 

Nedan är en komplett fettsyraprofil för hampa olja:

FettsyraFettsyra sortMängdNormalt innehåll
MyristinsyraMättat0,12%
BehensyreMättat0,24%
ArakidonsyreMättat0,72%
StearinsyreMättat2-3%2,14%
PalmitinsyreEnkel omättat6-9%6,15%
OljesyraEnkel omättat omega-910-16%10,71%
CLA (konjugeret linolsyra)Fler omättat0,83%
StearinsyraFler omättat omega-30,83%
Alfa-linolensyra (ω-3)Fler omättat omega-315-25%17,47%
Gamma-linolensyraFler omättat omega-63,92%
Linolensyra (ω-6)Fler omättat omega-650-70%56,48%

 

Alfa-linolensyra

Hampaolja med hög linolensyra och alfa-linolensyra innebär att en enda matsked (15 ml) hampa olja per dag är nog mycket för att täcka våra dagliga behov för dessa essentiella fettsyror.

Fettsyrorna är näringsmässigt separerade från hampa olja från många andra oljor är alfa-linolensyra.

 

Tabellen visar en jämförelse av nivåerna av alfa-linolensyra i olika oljor

 

Tänk på att argumentet för hampa olja skulle vara hälsosamt för människan är att oljan har samma naturliga förutsättningar (3:1) av fettsyrorna omega-3 och omega-6 som oss.

OljetypAlfa-linolensyre
Linfröolja53,30%
Hampaolja17,19%
Svarta vinbärsolja12,45%
Valnötsolja11,50%
Rapsolja9,60%
Sojaolja7,30%
Vetegroddolja5,30%
Majsolja0,90%
Olivolja0,70%
Gurkörts olja0,33%
Sesamolja0,30%
Palmolja0,30%
Vindruveolja0,29%
Nattolja0,12%
Hasselnötsolja0,10%
Tistelolja0,10%
Solrosolja0,10%
Jordnötsolja0,10%
Kokosnötolja0,00%

 

Hampaoljans användningsområde

Kosttillskott

Som nämnts ovan (se “Fettsyraprofilerna”) användes hampa olja som kosttillskott av människor på grund av dess naturliga sammansättning av fettsyror.

Hampa olja är också lämplig även som matolja – men inte för stekning eftersom den har en rök punkt på 165°C (vilket är relativt lågt för en matolja). Liksom de flesta andra oljor bör hampa olja förvaras mörkt, svalt, helst i en mörk glasflaska. Hampa olja kan också frysas.

Kosmetika

Inom kosmetika används hampaolja i kroppsvårdsprodukter såsom tvål, schampo och lotion.

Industri

Den viktigaste industriella användningen av hampa olja är i första hand följande produkter:

  • Smörjmedel
  • Målarfärg
  • Bläck
  • Plast

Hampa olja används också i vissa rengöringsmedel. Under de senaste åren har hampa olja fått en hel del uppmärksamhet på grund av att den är potentiell som biodiesel.

 

Försiktighetsåtgärder

Hampaolja är i grunden tänkt som ett kosttillskott och bör inte appliceras på huden, andas in, blandat i massageolja, mm (om inte annat anges på förpackningen). Hampa olja kan irritera huden.

 


Rekommenderade hampaoljor kan köpas här.