Hampeolie (hampefrøolie)

Vi anbefaler især denne hampeolie:

Hampeolie kaldes også hampefrøolie eller blot hampolie og er olie udtrukket af hampeplantens frø.

Hampeolie anvendes som kosttilskud – og ikke til aromaterapi, hudpleje o.lign.

Nogle tilhængere mener, at hampeolie skulle være sundt for mennesket, fordi den har det samme forhold (3:1) af fedtsyrerne omega-6 og omega-3 som os. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist.

I denne artikel gennemgås hampeoliens egenskaber i forhold til menneskets helbred samt oliens generelle anvendelsesmuligheder.

Anbefalede hampeolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe hampeolie?

Hampeolie kan købes i helsekostforretninger og visse specialforretninger. Herudover kan den købes på internettet, hvor prisen typisk er lavere end i de fysiske butikker. Vi anbefaler hampeolierne nedenfor, som alle sælges af danske webshops:

 

Hampeoliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Konsekvensen af raffinering

Hampeolie fremstilles ved koldpresning og kan raffineres, hvilket påvirker det færdige produkt på flere måder:

  • Uraffineret hampeolie har en nøddeagtig duft og kan være mørk til klar i farven. Jo mørkere oliens farve er, jo mere hampe-duft (og -smag) har olien
  • Raffineret hampeolie har lidt til ingen duft og er farveløs. Raffineringen ødelægger og fjerner hampeoliens naturlige vitaminer og antioxidanter

THC-indhold

THC er et psykoaktivt stof, der findes i de fleste planter i Cannabis-slægten. Hampeolie indeholder ikke nogle betydelige mængder THC, fordi:

  • Hampeolie fremstilles af de sorter af planten Cannabis sativa, der ikke indeholder meget THC
  • Hampefrø ikke indeholder THC (THC'en sidder i andre dele af planten)
  • Hampefrø der anvendes til presning af olie, renses grundigt for planterester inden presning – og derved undgår man at tilføre olien THC

De små mængder THC der nogle gange kan spores i hampeolie, stammer primært fra planterester, der sætter sig på hampefrøenes overflade under produktionen af olien.

Sygdomme

Selvom hampeoliens effekt på nedenstående sygdomme er blevet undersøgt i videnskabelige studier, er der ingen beviser for, at den kan bruges til behandling af sygdommene:

  • Atopisk dermatitis: Denne sygdom – der også kaldes atopisk eksem eller børneeksem – medfører et vedvarende, rødligt og kløende eksem. En finsk undersøgelse fra 2005 har påpeget, at hampeolie der tages som kosttilskud muligvis kan anvendes til behandling af atopisk dermatitis. Undersøgelsen kan dog ikke betragtes som videnskabelig dokumentation for, at hampeolie kan bruges til at behandle atopisk dermatitis.
  • Kræft: Der er efterhånden gennemført mange undersøgelser af hampeoliernes effekt på forskellige kræftsygdomme og rygterne om, at hamp skulle kunne kurere kræft, har da også svirret i årevis – men indtil nu er der ingen undersøgelser, der har kunne bevise, at hverken cannabis-planterne eller hampeolien skulle kunne kurere kræftsygdomme.





Fedtsyreprofil

Det naturlige forhold mellem fedtsyrerne omega-6 og omega-3 er 3:1 hos mennesket.

Dette forhold gælder også for hampeolie og derfor mener nogle, at hampeolie har en høj ernæringsmæssig værdi. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist.

I skemaet til højre ses en sammenligning af forholdet mellem omega-6 og omega-3 i forskellige olier

OlietypeForhold
Hørfrøolie1:4
Rapsolie2:1
Hampeolie3:1
Sojaolie8:1
Olivenolie9:1
Hvedekimolie10:1
Solsikkeolie71:1

Herunder ses den fuldstændige fedtsyreprofil for hampeolie:

FedtsyreFedtsyretypeSpændTypisk indhold
MyristinsyreMættet0,12%
BehensyreMættet0,24%
ArachinsyreMættet0,72%
StearinsyreMættet2-3%2,14%
PalmitinsyreEnkeltumættet6-9%6,15%
OliesyreEnkeltumættet omega-910-16%10,71%
CLA (konjugeret linolsyre)Flerumættede0,83%
StearidonsyreFlerumættet omega-30,83%
Alfalinolensyre (ω-3)Flerumættet omega-315-25%17,47%
GammalinolensyreFlerumættet omega-63,92%
Linolsyre (ω-6)Flerumættet omega-650-70%56,48%

 

Alfalinolensyre

Hampeoliens høje indhold af linolsyre og alfalinolensyre betyder, at én enkelt spiseskefuld (15 ml) hampeolie pr. dag er nok til at dække vores daglige behov for disse essentielle fedtsyrer.

Den fedtsyre der ernæringsmæssigt adskiller hampeolie fra mange andre olier, er alfalinolensyre.

 

I skemaet til højre ses en sammenligning af indholdet af alfalinolensyre i forskellige olier

 

Husk på at argumentet for at hampeolie skulle være sundt for mennesket, er, at olien har det samme naturlige forhold (3:1) af fedtsyrerne omega-3 og omega-6 som os.

OlietypeAlfalinolensyre
Hørfrøolie53,30%
Hampeolie17,19%
Solbærolie12,45%
Valnøddeolie11,50%
Rapsolie9,60%
Sojaolie7,30%
Hvedekimolie5,30%
Majsolie0,90%
Olivenolie0,70%
Hjulkroneolie0,33%
Sesamolie0,30%
Palmeolie0,30%
Vindruekerneolie0,29%
Natskyggeolie0,12%
Hasselnøddeolie0,10%
Tidselolie0,10%
Solsikkeolie0,10%
Jordnøddeolie0,10%
Kokosnøddeolie0,00%

 

Hampeolies anvendelse

Kosttilskud

Som nævnt ovenfor (under “Fedtsyreprofil”) bruges hampeolie som kosttilskud fordi dens naturlige forhold af fedtsyrer, matcher menneskets.

Hampeolie egner sig desuden også som madolie – dog ikke til stegning, idet den har et rygepunkt på 165 ºC (hvilket er forholdsvist lavt for en stegeolie). Som de fleste andre olier bør hampeolie opbevares mørkt, køligt og helst i en mørk glasflaske. Hampeolie kan i øvrigt fryses.

Kosmetik

Inden for kosmetikken anvendes hampeolie i kropsplejeprodukter såsom sæber, shampooer og lotions.

Industri

I industrien anvendes hampeolie især i følgende produkter:

  • Smøremiddel
  • Maling
  • Blæk
  • Plastik

Hampeolie anvendes også i visse rengøringsmidler. I de senere år har hampeolie desuden fået en del opmærksomhed pga. dens potentiale som biodiesel.

 

Forholdsregler

Hampeolie er som udgangspunkt tiltænkt som et kosttilskud og bør derfor ikke påføres huden, inhaleres, opblandes i massageolie osv. (medmindre andet er angivet på emballagen). Hampeolie kan irritere huden.

 


Anbefalede hampeolier kan købes her.