Abrikoskerneolie (abrikosolie)

Vi anbefaler især denne abrikoskerneolie:

Abrikoskerneolie kaldes også “abrikosolie” og udvindes fra abrikoskerner (der indeholder 40-50% olie) ved direkte presning eller koldpresning.

Abrikoskerneolie minder meget om ferskenolie, fordi de begge udvindes af frugternes kerner og desuden har en ensartet aroma.

Abrikoskerneolie anvendes især til kropspleje og massage samt i madlavning.

I denne artikel kan du læse om alle abrikoskerneoliens anvendelser og egenskaber. Herudover kan du se den komplette fedtsyreprofil for abrikosolie.

Anbefalede abrikoskerneolier kan købes her.

 

Hvor kan man købe abrikosolie?

Abrikoskerneolie kan købes i større helsekostforretninger, men det kan normalt findes billigere på internettet. Vi anbefaler abrikosolierne nedenfor, som alle forhandles af danske webshops:

 

Abrikoskerneoliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Eftersom abrikoskerneolie har et højt indhold af oliesyre og linolsyre, er den en god kostmæssig kilde til de “gode” umættede fedtsyrer (se afnsittet “Fedtsyrer i abrikoskerneolie” nedenfor). Herudover indeholder olien A, C og E-vitaminer, hvilket gør den velegnet til hudpleje.

I skemaet nedenfor kan du se abrikoskerneoliernes indhold af forskellige fedtsyrer:

FedtsyreFedtsyretypeSpændTypisk indhold
PalmitinsyreEnkeltumættet3 – 6%4,28%
PalmitoleinsyreEnkeltumættetspor – 1,4%0,7%
StearinsyreMættetspor – 2%1,12%
OliesyreEnkeltumættet55 – 70%69,62%
LinolsyreFlerumættet omega-620 – 35%23,34%
AlfalinolensyreFlerumættet omega-3spor – 1%0,22%
11-EicosensyreEnkeltmættet omega-9spor – 1%0,18%
  • Abrikoskerneolie har en helt klar til let gylden farve samt en nøddeagtig duft
  • Abrikoskerneolie minder om mandelolie og ferskenolie, idet disse olier også udvindes af deres frugters kerner
  • Selvom abrikoskerneolies kemiske struktur bevirker, at den har let ved at blive harsk, er dens høje vitaminindhold med til at forlænge dens holdbarhed (sammenlignet med andre olier generelt)





Abrikoskerneolies anvendelse

Kosmetik og kropspleje

Abrikoskerneolie anvendes især i kosmetiske produkter såsom cremer, olier og sæber pga. dens evne til at blødgøre huden uden at fedte den.

Hvis man har en tendens til tør hud efter at have været i bad, kan man med fordel prøve abrikosolie eller produkter, der indeholder samme. Hvis man har tendens til ru hud, kan man ligeledes prøve at opbløde den vha. abrikosolie.

Abrikoskerneolie kan tilsættes i badevand eller påføres direkte på huden (medmindre andet er angivet på emballagen) og skal almindeligvis masseres langsomt ind, til den er helt absorberet. Herudover kan de fleste abrikoskerneolier anvendes til at give håret glans.

Nogle tilhængere mener desuden, at abrikoskerneolie kan:

  • forebygge rynker og tilmed mindske deres fremståen
  • afhjælpe kløe og irritation forbundet med hudlidelser såsom eksem, psoriasis o.lign.
  • fremme helingen af skadet hud
  • forebygge og fjerne bumser og uren hud
  • mindske inflammation i huden

Disse påstande er dog ikke understøttede af videnskabelige undersøgelser og bør derfor tages med et gran salt.

Massage

Eftersom abrikoskerneolie er fugtighedsgivende og forholdsvist hurtigt absorberes af huden, bruges den ofte i massageolie. Abrikoskerneolie er desuden meget mild og medfører kun sjældent hudirritation, hvilket også gør den velegnet til massage af børn og spædbørn.

Aromaterapi

Abrikoskerneolie er en god basisolie (et udtryk fra aromaterapiens verden der blot betyder, at den kan sammenblandes med en række andre olier). Abrikoskerneolie kan bl.a. kombineres med følgende olier:

  • Lavendel
  • Kamille
  • Rosen
  • Jasmin
  • Ylang ylang
  • Citronelle

 

Forholdsregler

Abrikoskerner indeholder 2-2,4% amygdalin, som er et glykosid, der i menneskekroppen omdannes til giftstoffet cyanid (hydrogencyanid), hvilket er ekstremt giftigt for mennesker (det blev bl.a. brugt under 2. verdenskrig!).

I abrikoskerneolie er der dog umiddelbart ingen fare (bl.a. pga. koldpresningen), men når du køber abrikoskerneolie til gastronomiske formål, bør du altid sikre dig, at produktet er fremstillet til konsumering (det fremgår af emballagen).

Vær desuden opmærksom på at der sælges en del kosttilskud (primært på internettet), der indeholder amygdalin – og dermed kan være giftige. Denne type kosttilskud markedsføres typisk med ingredienser såsom amygdalin, rå abrikoskerner, vitamin B-17 eller laetrile. Læs evt. mere i denne advarsel fra Kræftens Bekæmpelse.

 


Anbefalede abrikoskerneolier kan købes her.