Aprikoskärnolja (Aprikosolja)

Vi rekommenderar dessa aprikoskärnoljor

Aprikoskäronlja kallas också “aprikosolja” och utvinns från aprikoskärnorna (den innehåller 40-50% olja) genom direkt pressning eller kallpressning.

Aprikoskärneolja påminner mycket om färsk olja eftersom att de båda går att härleda från frukter och korn och dessutom har en enhetlig doft.

Aprikoskärnolja används främst för kroppsvård och massage men även vid matlagning.

I den här artikeln kan du läsa om allt aprikoskärneoljans användningsområden och egenskaper. Dessutom kan du se hela fettsyraprofil för aprikosolja.

Rekommenderade aprikoskärnoljor kan köpas här.

 

Aprikoskärnoljans egenskaper

Eftersom aprikoskärnolja har en förhöjt Innehåll av oljesyror och linolensyra är det en bra exponeringskälla för de “goda” omättade fettsyrorna (se avsnitt som avses “Fettsyror i aprikoskärnolja” nedan). Dessutom innehåller oljan A, C och E-vitaminer, vilket gör den lämplig för hudvård.

I tabellen nedan kan du se vad aprikoskärnoljan innehåller för olika fettsyror:

FettsyrorVilken typ av fettsyraMängdInnehålls halten
PalmitinsyraEnkelt omättat3 – 6%4,28%
PalmitoleinsyraEnkelt omättatUpp till– 1,4%0,7%
StearinsyraMättatUpp till – 2%1,12%
OljesyraEnkelt omättat55 – 70%69,62%
LinolsyraFleromättat omega-620 – 35%23,34%
Alfa linolensyraFleromättat omega-3Upp till – 1%0,22%
11eicosenoicsyraEnkelmättat omega-9Upp till – 1%0,18%
  • Aprikoskärnoljahar en klar tilllätt gyllenefärg och ennötigdoft
  • Aprikoskärnolja påminnerom mandeloch persikaolja, dessa oljoråterhämtade sigfrån sinafruktfrön
  • Ävenaprikoskärnoljanskemiska uppbygnadgör så att den harproblem medatt bli gammal eftersom att desshögavitamininnehållbidrar till attdess hållbarhet blir längre(jämfört med andra oljor iallmänhet)





Aprikoskärnoljans användningsområde

Kosmetik och kroppsvård

Aprikoskärnolja kan användas främst i kosmetiska produkter såsom krämer, oljor och tvålar pga. Dess förmåga är att ge en återfuktande  och mjuk hud utan att man ska känna sig flottig.

Om man har en tendens till torr hud efter att ha badat kan man med fordel prova aprikosolja eller produkter som innehåller samma ämnen. Om du har hård hud kan du även pröva att mjuka upp den med hjälp av aprikosolja.

Aprikoskärnolja kan tillsättas i badvattnet eller appliceras direkt på huden (om ingenting annat anges på förpackningen) och man kan massera in den långsamt tills den helt har absorberat. Dessutom kan aprikoskärnolja används för att ge håret extra glans.

Vissa användare anser också att aprikoskärnolja kan:

  • Förebygga rynkor och minska dess synlighet
  • Lindra klåda och irritation vid hudsjukdomar såsom eksem, psoriasis eller liknande
  • Påskynda läkningen av skadad hud
  • Förebygga och ta bort finnar och oren hud
  • Minska inflammation i huden

Dessa påståenden stöds inte av vetenskapliga studier och bör tas med en nypa salt.

Massage

Eftersom aprikoskärnolja är fåterfuktande och relativt snabbt absorberas upp av huden används den ofta i massageolja. Aprikoskärnolja är också mycket mild och orsakar sällan hudirritation vilket också gör den lämplig för massage av barn och spädbarn.

Aromaterapi

Aprikoskärnolja är en bra basolja (vilket betyder helt enkelt att den kan blandas med andra oljor). Aprikoskärnolja kan kombineras med följande oljor:

  • Lavendel
  • Kamomill
  • Ros
  • Jasmin
  • Ylang ylang
  • Citron

 

Säkerhetsföreskrifter

Aprikoskärnor innehåller 2-2,4% amygdalin, som är en glykosid som kroppen omvandlar till det giftiga ämnet cyanid (cyanvätesyra), som är extremt giftigt för människor (det äntligen används under andra världs kriget!).

Aprikoskärnoljan innebär dock ingen omedelbar fara (t.ex. på grund av Kallpressning), men när du köper aprikoskärnolja för matlagningsändamål bör du alltid se till att produkten är framställd för konsumtion (det står på förpackningen).

Observera även att en del kosttillskott som säljs (främst via Internet) innehåller amygdalin – och därmed kan vara giftiga. Denna typ av kosttillskott är marknadsförs vanligtvis med ingredienser såsom amygdalin, råa aprikoskärnor, vitamin B-17 eller laetrile. Om det är nödvändigt så finns mer information om den här varning hos danska Cancerfonden.

 


Rekommenderade aprikoskärnoljor kan köpas här.