Saflorolie

Saflorolie stammer fra Saflor (Carthamus tinctorius), der tilhører Kurvblomstfamilien.

Saflorolie udvindes af saflorfrø og fremstilles ved varm- eller koldpresning.

Selvom nogle mennesker anvender saflorolie til medicinske formål, findes der ingen videnskabelig dokumentation for, at olien kan bruges til at behandle sygdomme eller andre helbredsproblemer.

Saflorolie markedsføres i øvrigt også under navnet E-vitaminolie, fordi nogle saflorolier netop har et naturligt indhold af E-vitamin.

I denne artikel kan du læse om safloroliens egenskaber og anvendelser, men også om hvilke forholdsregler og bivirkninger, der er forbundet med olien.

 

Safloroliens egenskaber

Regler om anprisning af kosttilskud

Udokumenterede egenskaber

Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at saflorolie kan anvendes mod følgende helbredsproblemer:

  • Brystsmerter
  • Feber
  • Forstoppelse
  • Fysiske skader
  • Hoste
  • Smerter
  • Svulster
  • Vejrtrækningsproblemer

Nogle mennesker bruger desuden saflorolie:

  • til at mindske sveden
  • som et afføringsmiddel
  • som et slimløsende middel

Herudover bruger nogle kvinder saflorolie til abort samt til problemer med menstruationen (såsom udebleven menstruation eller menstruationssmerter).

Det bør understreges, at ovenstående anvendelser ikke er dokumenterede. Det anbefales altid, at man opsøger læge, hvis man er syg.

Undersøgte egenskaber med manglende dokumentation

Der findes undersøgelser af safloroliens effekt på følgende sygdomme, men ingen videnskabelig dokumentation for at olien kan bruges til forebyggelse, behandling, symptomlindring el.lign.:

  • Cystisk fibrose
  • Diabetes type 2
  • Familiær hyperkolesterolæmi
  • Familiær kombineret hyperlipidæmi
  • Friedreichs ataksi
  • Hepatitis C
  • Hjertekarsygdomme
  • Højt blodtryk
  • Nefritis
  • Nogle former for fejlernæring og vitaminmangel

Det bør fremhæves, at ingen af de helbredsmæssige problemer ovenfor kan behandles vha. saflorolie.






Fedtsyreprofil

Herunder finder du fedtsyreprofilen for en typisk saflorolie:

FedtsyrerFedtsyretypeTypisk indhold
PalmitinsyreEnkeltumættet4-9%
PalmitoleinsyreEnkeltumættetSpor
StearinsyreMættetSpor-2,5%
OliesyreEnkeltumættet72-80%
LinolsyreFlerumættet omega-612-16%
AlfalinolensyreFlerumættet omega-3Spor-0,5%

 

Saflorolies anvendelse

Der findes to typer saflor, der producerer to forskellige slags olie, som har hver deres anvendelse:

  • Industriel olie: Denne saflorolie er rig på enkeltmættede fedtsyrer (oliesyre) og bruges især som erstatning for linolie i hvid maling, idet den ikke har den gule farve, som linolien har. I industrien anvendes saflorolie desuden til farvning af forskellige materialer (som f.eks. tekstiler, kosmetik o.lign.).
  • Spiseolie: Denne saflorolie er rig på flerumættede fedtsyrer (linolsyre) og anvendes som spiseolie. Den har et lavere indhold af mættede fedtsyrer end f.eks. olivenolie. Raffineret saflorolie har et rygepunkt på 266 °C, hvilket er højere end de fleste andre spiseoliers (eksempler: solsikkeolie; 232 °C, jomfru olivenolie; 199 °C) og derfor gør den velegnet til stegning ved høje temperaturer.

Inden for aromaterapien anvendes saflorolie især som en massageolie.

 

Forholdsregler

  • Gravide og ammende kvinder: Alt indtag af saflorolie frarådes under graviditeten, idet man mistænker olien for at kunne forårsage spontan abort. Der findes ingen dokumenteret viden omkring oliens virkning på ammende mødre; men for at være på den sikre side er det bedst ikke at indtage olien.
  • Allergi: Saflor og saflorolie kan forårsage allergiske reaktioner hos mennesker, der er allergiske overfor planter i Kurveblomstfamilien. Dette gælder især planter i slægten Ambrosie (Ambrosia), som bl.a. inkluderer: krysantemum, morgenfruer og tusindfryd – men der er mange flere.
  • Problemer med blødning: Fordi saflor og saflorolie kan hæmme blodets evne til at størkne (koagulere), frarådes al indtagelse hos mennesker, der har problemer med blødninger – såsom mavesår, blødersygdom (hæmofili) eller andre koagulationsforstyrrelser.
  • Operation: Eftersom saflorolie kan påvirke blodets evne til at størkne, kan dette også være et problem under- og efter operationer. Derfor anbefales det, at man stopper alt indtag af saflorolie mindst 2 uger før operationstidspunktet.
  • Lavt blodtyk: Ved dagligt indtag af høje doser saflorolie, kan olien muligvis mindske blodtrykket (selvom studierne på dette område er modstridende). Saflorolie bør tages med forsigtighed, hvis man har lavt blodtryk og man bør under alle omstændigheder altid rådføre sig med sin praktiserende læge.
  • Diabetes: Saflorolie kan muligvis påvirke kroppens blodsukkerniveauer, hvilket kan være problematisk hos diabetespatienter. Undersøgelserne af safloroliens effekt på blodsukkeret er imidlertid meget sparsomme og endnu udokumenterede. Rådfør dig med din praktiserende læge, hvis du har diabetes og vil tage saflorolie.
  • Interaktioner: Saflorolie kan interagere med medicin, der påvirker blodets evne til at størkne (såkaldte antikoagulanter) og måske også med blodtryksmedicin samt diabetesmedicin. Hvis du tager medicin regelmæssigt, bør du rådføre dig hos din læge, inden du indtager saflorolie.

Bivirkninger

Bivirkninger (især ved dagligt indtag af saflorolie) kan være:

  • Bøvsen
  • Kvalme
  • Opkast
  • Diarre
  • Løs afføring
  • Mindskelse af blodtryk